Raine “rautainen” Rautanen – Vuoden musiikinopettaja 2017

otetaan rennosti ja pidetään hyvä ilmapiiri yllä!”

“kaikki tietävät luokassa pääsevänsä esiintymään”

Raine Rautanen  on tehnyt pitkään työtä koulun musiikkikasvatuksen parissa.  Hän valmistui Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 1990 ja aloitti samana vuonna työuransa Jalasjärven yläasteen ja lukion musiikin lehtorina. Jalasjärven yläkouluun perustettiin tälläkin hetkellä vireät musiikkipainotteiset luokat vuonna 1991.  

Rainen  musiikkipainotteiset luokat pitävät joulu- ja kevätkonsertit. Konsertin viimeiseen numeroon kutsutaan mukaan myös entisiä oppilaita. Yhteisöllinen ja suurten ryhmien kanssa musiikin tuottaminen on Rainelle tyypillistä, mikä näkyy myös rockin SM-kisoissa.  Hän tuo lavalle kerralla kokonaisia musiikkiluokkia. Rainen periaate on osallistaa kaikki  oppilaat  yhteiseen musisointiin.

Rainen rento ja innostava ote on tehnyt myös paikallisiin kollegoihin  suuren vaikutuksen. Raine on aidosti innostunut työstään ja haluaa työssään toimia lasten ja nuorten parhaaksi. Raine on myös valmis jakamaan osaamistaan kollegoiden kanssa.

Rainen toimii merkittävällä  tavalla kotipaikkakuntansa musiikkielämässä ja sen kehittämisessä. Koulun musiikinopetuksen lisäksi Rainen erityisiä vahvuuksia ovat muun muassa puhallinsoittimet ja puhallinorkesterinjohto. Hän on koulun musiikinopetuksen lisäksi vaikuttanut myös Jalasjärven soittokunnan johtajana sekä Alajärven musiikkiopiston Jalasjärven toimipisteen tuntiopettajana aineinaan piano, saksofoni, puhallinorkesteri, musiikkileikkikoulu sekä musiikin teoreettiset aineet. Soittokunnassa soittaa pääasiassa yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria tukenaan muutamia vanhempia soittajia, joten lasten ja nuorten musiikkikasvatus sitäkin kautta on jatkuvaa.

Raine kertoo, että musiikkipainotteisilla 7-9lk:lla on kaksi tuntia musiikkia  viikossa, jonka lisäksi esiintymiskurssi. Sillä valmistellaan joulu-ja kevätkonsertti lukuvuoden aikana.

Oppilaat esiintyvät paljon koulun juhlissa. He tekevät Lucian päivän kulkueen, vanhempain-ja valinnaisaineiltojen esitykset ja toisinaan joulunavaukset.

Yhteistyökuvioita on  vammaispalvelutalo Koivukodin kanssa. Oppilaat järjestävät siellä konsertteja ja saavat puolestaan  korvauksia  esiintymisistään.

Rainen opetustilat ovat todella huipputasoisia.  Opetustilassa on neliöitä 110.  Varasto+studiotila ovat kokonaisuudessaan 30 neliötä. Studiosta on vsedetty kaukokaapeloinnit koulun kahteen saliin.

Luokassa on viisi sähkökitaraa ja neljä bassoa vahvistimineen, kuorokorokkeet, joissa 12 mikkiä, PAt, rumpusetti ja kolmet koskettimet. Lisäksi vasenkätisille oma basso ja sähkökitara.

Raine kiteyttää, että musiikin merkitys on valtava; musiikissa korostuu vahvasti  yhteisöllisyys, musiikin kautta on mahdollisuus antaa onnistumisen elämyksiä ja kehittää yhteistyötaitoja.