KMO:n tiedote lähiopetukseen siirryttäessä

KMO:n tiedote lähiopetukseen siirryttäessä

2.5.2020

Se, miten lähiopetus tullaan kussakin koulussa järjestämään, on vielä pitkälti auki. Epäselvää on esimerkiksi se, jatkuuko opetus normaalin lukujärjestyksen mukaisesti tai mahdollisin poikkeusjärjestelyin. Viimeisen reilun kahden lähiopetusviikon aikana on ensiarvoisen tärkeää seurata ja noudattaa jo yleisesti linjattuja ohjeita sekä seurata tulevia linjauksia THL:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä koulutuksen järjestäjän osalta. Lisätietoa voi pyytää lisäksi aina oman koulun rehtorilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antaman ohjeen mukaan esimerkiksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää. Viruksen säilymisestä kovilla pinnoilla ei ole myöskään tarpeeksi tutkimustietoa. Tämän pohjalta KMO suosittelee, että yhteisen soittimiston käyttö aloitetaan aikaisintaan ensi syksyllä. Seuraamme tilannetta kesän yli, ja palaamme tarvittaessa uusin suosituksin tulevan lukuvuoden alussa. Tämä suositus koskee lisäksi kaikkea sellaista toimintaa musiikintunneilla, joka vaatii esimerkiksi fyysistä kontaktia tai jonka voi ajatella olevan riski esimerkiksi pisaratartuntojen leviämiselle.

Etäopetuksen aikana keksittiin paljon hyviä tapoja toteuttaa opetussuunnitelman mukaista työtä. Lähiopetukseen siirtyminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia toteuttaa näitä innovatiivisia ratkaisuja, ja saada tätä kautta mahdollisia puuttuvia näyttöjä kevään osalta arvioinnin tueksi. Arvioinnissa KMO suosittelee käytäntöä, missä etäopetuksen aiheuttamassa arvosanan laskussa keskustellaan ensin perheen kanssa. Arvioinnissa ei kannata myöskään jäädä koskaan yksin, vaan keskustella siitä yhteisesti esimerkiksi koulun muiden opettajien tai oman esimiehen kanssa.

Oppilaiden palatessa lähiopetukseen on myös tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisuuksien mukaan jokaisen oppilaan henkilökohtaiseen kohtaamiseen. Nyt meillä on mahdollisuus selvittää, mitä oppilaille kuuluu etäopetusjakson jälkeen ja varmistaa hyvä siirtymä kesälomalle sekä koulunsa päättävien osalta tulevaan.

Kevät on ollut suurten muutosten aikaa, mutta on ollut ilo seurata, miten ammattitaidolla koulujen musiikinopettajat ovat muutoksen keskellä eläneet. KMO tarjoaa tukea myös esimerkiksi “Mitä tehdä musantunnilla”-ryhmässä sekä KMO:n järjestämässä virtuaaliopehuoneessa, josta tiedotetaan aina erikseen KMO:n sivuilla www.koulujenmusiikinopettajat.fi. Yhteinen keskustelu ja vertaistuki on tärkeää, ja siitä pidämme kiinni myös jatkossa.

KMO:n hallitus

Tämä tiedote on luettavissa myös .pdf-tiedostona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana:

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/THL+OKM+ohje+kouluihin+290420.pdf