Kevätpäivillä Helsingin Kaupunginteatterilla

Kevätpäivillä pidettiin KMO:n kevätkokous, palkittiin vuoden maisterintutkielma, osallistuttiin draamapajaan, kulissikierrokseen ja Myrskyluodon Maija -musikaaliin.

Kuvassa Tytti Arola sai Vuoden Maisterintutkielma -palkinnon työllään Kuurot muusikot-kolmen kuulovammaisen kokemuksia musiikista, musiikin oppimisesta ja omasta muusikkoudestaan.  Haastateltavina olivat syntymäkuuro viittomakielinen räppäri, viittomakielisen kuoron johtaja, joka tekee viittomakielisiä sovituksia ja  kuurosokea harrastelijamuusikko. Hän kommunikoi sisäkorvaimplantin avustamana. Aihealue, joka jokaisen musiikinopettajan tulisi lukea! Gradu tulossa pian nettiin, josta se voi lukea tekijän ja gradun nimen hauilla. Kevätkokouksessa todettiin, että yhdistyksen talous on vakaalla pohjalla. Tilinpäätös ja toimintakertomus 2017 hyväksyttiin yksimielisesti. Tilintarkastaja Arja Halmetoja oli ennen kokousta tarkistanut tilinpäätöksen.  Läsnäolevat yhdistyken jäsenet myönsivät vastuuvapauden 2017 hallituksen toimijoille.

Yleisötyönvastaava Mirja Neuvonen ja yleisötyönohjaaja draamapedagogi Jenny Jumppanen pitivät huolellisesti jäsennellyn ja uusia pedagogisia eväitä ja vinkkejä antavan työpajan Myrskyluodon Maijaan pohjautuen. Ohessa muutamia käyttökelpoisia heti oppilaiden kanssa käyttöön  soveltuvia harjoituksia

  1. Lämmittelyharjoituksena aluksi asetuttiin isoon ympyrään, jonka keskellä oleva kyselee kehällä oleviltaMissä on Myrskyluoto?Sillä aikaa muut  muut kehällä olevat hakevat katsekontaktin jonkin kanssa, katsekontaktin saaneet  vaihtavat keskenään paikkaa.Sääntöjäkin on: jokaisen on pakko vaihtaa ainakin kerran paikkaa, ei saa katsoa kattoon eikä lattiaan, paikanvaihtosopimuksesta pidetään kiinni, naapurin kanssa ei saa vaihtaa paikkaa. 
  2. Kävellään aktiivisesti  sikin sokin  ja mennään  sinne missä on tilaa. Valitaan  mielessä yksi henkilö. (henkilö A) Pidetään  salaisuutena. Koetetaan pysyä mahdollisimman kaukana hänestä!  Valitaan mielessä toinen henkilö. Paljastamatta kenet valitsit, mene noin käsivarren mitan päähän hänestä. Unohda hetkeksi ja mene omia reittejäsi. Nimeä henkilö kuitenkin B:ksi.Kehitetään eteenpäin niin että henkilö A:ta et halua lähelle ja B on suojelijasi, joten pysy häntä ihan lähellä. Saa mennä juoksuaskeliksi!
  3. Rennosti käsiä heilutellen kävellään  ympäriinsä. Käsitervehdyksiä vastaantulevien kanssa. Viimeisen kätellyn kanssa vaihdetaan kuulumisia miten tulit paikalle. Hyvästellään ja lähdetään reippaaseen kävelyyn. Uusi pari, jonka kanssa keskustellaan mitä söitte aamiaiseksi. Taas liikkeelle ja uuden pari, jonka kanssa jutellaan miten suhtauduttiin  juuri päättyneisiin Olympialaisiin?  Jälleen uusi pari, jonka kanssa keskustellaan millainen suhde molemmilla on mereen.
  4. Tehdään  still-kuvia salamannopeasti  jokainen kuva erikokoisena ryhmänä. Vetäjä hihkaisee ennen kuvaa kuinka monta siihen liittyy. “hiihdetään merenjäällä”, “tulipalo” “äiti ja tytär” ” juhannushäät”.  Kaikki yhdessä “myrsky”-stillkuvana  ja myös äänen kanssa.  Myrsky tyyntyy.

Työpaja eteni ja rakentui inspiroivana ja monien naurunhelähdysten saattelemana. Viimeisenä saimme vielä roolivaatteiden tukemana tutkia näytelmän mielenmaisemaa, unelmia ja syvempiä tasoja, jotka jäivät ainakin minulle  alitajunnan polttoaineeksi draamatyöskentelyn ja musiikin yhdistämiseen omissa projekteissa koulussa.

Illalla Myrskyluodon Maija unelmineen ja kovine realismin sanelemine elämänkohtaloineen valtasi näyttämön. Upea visuaalinen esitys, tuttu musiikki ja esityksen analysointi-tämän kolmikon saatteleman kiiruhdimme kukin tahoillemme pakkasiltaan.

Heta Lemminkäinen
musiikin lehtori/KMO ry